Корзина
2113 отзывов
Прайс лист компании на 2018 годСмотреть
Тара для ягід з контрольованою атмосферою
Контакты
Клиома Сервис™ - питомник ягодных растений
Наличие документов
Знак Наличие документов означает, что компания загрузила свидетельство о государственной регистрации для подтверждения своего юридического статуса компании или физического лица-предпринимателя.
+38044334-40-250501681408Отдел продаж
+38098955-35-36Мария - менеджер
+38063925-23-45Светлана - менеджер
+38095224-90-800683908727Елена, ОПТ (от 1000 шт)
Максим Климчук
УкраинаВолынская областьг. Киверцыул. Школьная45200
Kліома Сервіс
Карта

Тара для ягід з контрольованою атмосферою

Тара для ягід з контрольованою атмосферою

При закладанні плантації ягідних або плодових культур, фермер повинен також розрахувати й збут своєї продукції. А коли говоримо про збут, тоді і виникає питання про зберігання плодів та ягід, зокрема і під час транспортування до точки збуту

На сьогодні альтернативою холодильному обладнанню є зберігання ягід та плодів у контрольованому або модифікованому середовищі. Суть такого зберігання полягає в тому, що атмосферне повітря замінюється сумішшю атмосферних газів, яка здійснює пригнічення розмноження мікроорганізмів, не винищуючи їх, а просто блокуючи їх розвиток. До складу такої суміші входять азот, кисень, двоокис вуглецю у необхідних пропорціях. Завдяки такому способу, термін зберігання деяких ягід, наприклад чорниці високорослої, можна продовжити до 8 тижнів.

 

Звичайно, що плоди груш та яблунь зберігаються значно краще, ніж ягоди, навіть в умовах контрольованої атмосфери. Тому доцільно приділити увагу продовженню терміну зберігання свіжої ягоди без втрати нею свого товарного вигляду, а також смаку. Це має сенс як в період, коли пропозиція на ринку значно перевищує попит, так і при перевезенні продукції на значні відстані, що по термінах може сягати кількох днів, а то і тижнів.

 

Для цього в першу чергу потрібно попіклуватися про тару, в якій буде зберігатися продукція. Це можуть бути сформовані палети, або менші пакування – ящики з панетками. Це дозволить реалізовувати ягоду поступово, невеликими партіями, тоді коли решта продукції залишатиметься у контрольованій атмосфері. При транспортуванні на далекі відстані самого лише холодильного обладнання недостатньо, щоб зберегти належну якість ягід, доки вони дійдуть до кінцевого споживача. Тому при перевезеннях раціонально буде ягоди розміщувати розфасованими та створювати умови модифікованої атмосфери.
Надалі пропонуємо розглянути детальніше методи створення модифікованої атмосфери виробників різних країн.

Альтернативою складному обладнанню можна вважати спеціальні «дихаючі» пакування МАР (Modifided Atmosphere Packaging) – пакування з модифікованою атмосферою. Їх принцип дії полягає у тому, що гази з повітря проникають вибірково, а це сприяє самостійній регуляції стабільності контрольованої атмосфери в середині такої пакування. В такі дихаючі МАР пакування можна також помістити й продукцію, упаковану в лотки, «флоу-пак», контейнери, вже готову для продажу, що дасть змогу реалізатору продовжити термін придатності ягідної продукції, без втрати ягодами товарності та смаку.

 

Як саме працює модифікована атмосфера і чому саме її використовують?

В закритих пакуваннях плоди дихають, використовуючи кисень та виділяючи вуглекислий газ. Так як ємність закрита, всередині відбувається зміна співвідношення цих газів, відносно повітря, яким дихаємо ми. Тобто підвищується рівень двоокису вуглецю та понижується рівень кисню. Також цей процес сприяє сповільненню дихання, а тим самим і старіння самих ягід. Коли концентрація кисню в ємності опускається нижче 10%, спадає інтенсивність дихання ягід, нижче 8% зменшується утворення етилену.

 

В той самий час при зростанні концентрації двоокису вуглецю понад 10% сповільнюється розвиток мікроорганізмів, що є збудниками гнилей та хвороб. Але потрібно слідкувати за інтенсивністю цих змін. Якщо процес надто активний, наслідки можуть бути негативними. При падінні рівня кисню менш як 1% відбувається анаеробне дихання, тобто ягоди споживають той кисень, що накопичений у них в середині. Це призводить до псування продукції, виникнення та розвитку патогенних мікроорганізмів.

Мішки з контрольованою атмосферою.

Особливістю цієї технології є утримання модифікованої атмосфери у цілій окремо упакованій палеті. Для цього ягоди складають у ящики, формують палету, яку герметично накривають щільним мішком. За допомогою шлангів, що легко герметично під’єднуються до таких окремих мішків, всередину подається двоокис вуглецю та азот, які витісняють кисень.

фото мішків виробництва Palliflex, система захисту ягід

Таким чином утворюється потрібний склад повітря. Таку систему з назвою Palliflex запропонувала компанія Van Amerongen. Для впровадження такої системи потрібно мати відповідне обладнання, що буде подавати до пакетів азот (генератор азоту) та двоокис вуглецю (балони з вуглекислотою). Основою цієї системи контрольованої атмосфери є холодильник для зберігання ягід, так як температура при такому зберіганні має бути 1 – 5  С.

 

Зазвичай генератор азоту має ще буферний резервуар, де збирається надлишок азоту. Всю апаратуру під’єднано до блоку керування та до комп’ютера. Весь процес зміни атмосфери контролюється аналізатором газів.  Ця система дає змогу слідкувати за кожним мішком окремо і в індивідуальному порядку програмувати подачу двоокису вуглецю та азоту в кожен, окремо взятий, мішок. Завдяки таким контролерам можна знижувати тиск в одному мішку, щоб дістати необхідний обсяг продукції, не розгерметизовуючи інші, після чого його закрити. Всі параметри по газовому складу постійно моніторяться та відображаються на комп’ютері.

Існує рекомендований склад атмосферних газів для кожної ягоди: для малини та суниці – 15-20 % СО2 та 5-10% О2, для чорниці високорослої 5-20 % СО2 та 1-5,5 %о2.
Компанія PHU Puch запропонувала дещо схожу систему контрольованої атмосфери. Її основною відмінністю є використання генераторів з низьким тиском. Це дозволить подавати азот під значно нижчим тиском, що усовує ризики виникнення високого тиску в самих мішках. Також можна зменшувати вміст вуглекислого газу у всій системі. Однорідність газового складу та відсутність коливання тиску в середині мішків є основоположними факторами в роботі таких системі. Тому потрібно забезпечити циркуляцію повітря в пакуваннях, щоб не утворилася різниця у вмісті СО2 2% і більше.

Для цього до у систем компанії PHU Puch до кожного мішка під’єднано 2 шланги, через один з них подається модифіковане повітря, інший його всмоктує, чим і забезпечується циркуляція. Щоб система працювала більш ефективно, компанія розробила систему з подвійною потужністю завдяки подачі повітря з двох сторін. Склад цього повітря контролюється за допомогою електромагнітних клапанів.

Контейнери з модифікованою атмосферою.

Існує ще один спосіб зберігання ягід у модифікованій атмосфері - в контейнерах. Такого плану контейнери з кришками спеціального призначення Mat Tiempo пропонує компанія Janny MT, Франція. Ці контейнери мають розміри 101*121-80,5 см, об’ємом 610 літрів або 101*121*62,5 см об’ємом 430 літрів. В такі контейнери ягоди поміщають складеними у ящики. В одну таку ємність може поміститися до 150 кг порічки або до 130 кг чорниці. Контейнери поміщають у холодильник, так як перед його закриттям спеціальною кришкою Mat Tiempo ягоди мають бути охолодженими. Та й під час всього зберігання повинна підтримуватися низька температура 0-1  С для порічки, 2  С для чорниці. Після охолодження контейнери закривають кришками, в яких є спеціальні мембрани.

Специфіка дії цих мембран полягає в тому, що вони викликають пасивну дифузію, а саме потік кисню в середину контейнера обмежується, і одночасно забезпечується вихід вуглекислого газу. Завдяки цим мембранам всередині контейнера не спостерігається ні надмірного накопичення двоокису вуглецю, ні критичного зниження кисню, що призведе до анаеробного дихання. За 2 тижні такого зберігання в контейнері встановлюється контрольована атмосфера з рівнем двоокису вуглецю 3-5 % та кисню 3-6 %.

Залежно від виду ягоди можна використовувати від 4 до 6 мембран у кришці. Ці мембрани можуть відкриватися та закриватися, що допоможе регулювати склад повітря всередині контейнера. В кришці контейнера є спеціальний клапан до якого можна під’єднати аналізатор газового середовища, щоб перевірити його склад в середині контейнера. Такі виміри на початку зберігання проводять раз у 2-3 дні, надалі, при довготривалому зберіганні, раз у 7 днів.

Виробники такої системи контрольованої атмосфери говорять про те, що в таких умовах ягода порічки та аґрусу може зберігатися до 40 днів, а чорниці близько 25 днів.
Позитивним моментом використання таких контейнерів-модулів є те, що окрім сприятливого складу повітря для зберігання ягід в самому контейнері ще й підтримується висока вологість, що забезпечує мінімальні втрати ваги продукції.  

Такі контейнери можна ставити один на одного, розміщати в одному холодильному приміщенні контейнери з різними ягодами. В таких модулях ягоди краще транспортуються на далекі відстані, але при умові, що під час зберігання кришки Mat Tiempo зніматися не будуть.

facebook twitter