Посадка смородини, догляд, обрізання

Світове співтовариство садівників-любителів завжди приділяла особливу увагу смородині. Сорт чорної смородини може похвалитися особливою зимостійкістю, стійкістю до багатьох грибкових захворювань і непорівнянною скороплідністю. Ця рослина щороку подає величезні врожаї, не вимагаючи при цьому особливих умов.
Коренева система даного сорти смородини являє собою величезну кількість заплутаних і довгих коренів мичкуватого виду. Коріння чорної смородини не люблять розростатися – вони нечасто проникають углиб землі далі, ніж на один метр, воліючи заглиблюватися максимум на п'ятдесят сантиметрів, не виходячи при цьому далі радіусу крони.
Що стосується червоного і білого сортів смородини, то вони є ще більш витривалими: їм нестрашні холод і практично всі грибкові захворювання. Їх плодоношення є рясним і щорічним. Достигають ягоди чорної і білої смородини дуже рано.
Основна відмінна риса чорної смородини з її червоними і білими родичами криється у специфіці їх росту і плодоношення. Плодові бруньки червоного і білого сорту являють собою єдині букетні гілки і кольчатки, які набагато витриваліше, ніж плодові утворення чорного сорти смородини. Ягоди чорної смородини виходять за периферію куща, в той час як плоди червоного і білого сорти смородини ростуть рівномірно.
Висадка смородини
Саджанці чорної смородини висаджуються навряд. Між рядами повинна зберігатися не менше двох метрів, а між майбутніми кущами – півтора метра. У випадку з білою і червоною смородиною правила примерно такие же – расстояние между рядами должно быть не менее одного с половиной метра, а между кустами – минимум один метр. Также следует упомянуть гнездовый метод высадки смородины, согласно которому в одно гнездо помещается три саженца, между которым должно быть не менее 30 сантиметров. Каждый из кустов, высаженный подобным методом, уже через два года даёт не меньше, чем два килограмма ягод. Весной смородина очень рано начинает своё развитие, в силу чего высаживать её следует осенью. Если же Вам довелось высаживать смородину весной, то делайте это как можно раньше.
Уход за смородиной
Как только условия ранней весны станут пригодными для работы, ряды и междурядья следует подвергнуть тщательному рыхлению. С течением времени следует проводить повторное рыхление с целью уничтожения сорняков. Исходя из степени засорения участка и специфики летнего сезона, ягодники следует подвергнуть рыхлению от пяти до семи раз. В южных областях страны на урожайность смородины максимальное влияние оказывает процесс полива, поэтому к нему следует отнестись с особым вниманием.
Для того щоб грунт зберігала максимальну кількість вологи, потрібно впритул зайнятися мульчуванням. Особливо це важливо для жителів південних областей. По закінченню обробки грунт покривається різними органічними добривами, що і називається мульчуванням. У списку таких добрив є торф, соломистый навоз и так далее. Слой такого удобрения должен быть не менее шести и не более восьми сантиметров в толщину. Имея достаточное количество мульчирующего материала, им следует покрыть всю территорию междурядий, однако если его недостаточно, то мульчировать следует только полосы рядов. Согласно опыту садоводов, мульчирование повышает урожайность в два раза.
Процесс обрезания и формирования куста
Кущі чорної смородини необхідно регулярно підрізати в цілях усунення сильного загущення. По закінченню двох років після висадки кущі чорної смородини сильно обростають нульовими потужними пагонами. Серед них слід знайти чотири найсильніших, після чого зрізати решта під пеньок. Таким чином, Ви усунете згубну для даної рослини затененность.
Кущі порічок також слід позбавляти від слабких прикореневих пагонів, які затінюють кущ, надаючи згубний вплив на його продуктивність. Процес омолодження червоної смородини стартує шостий рік їх життя. Старі гілки слід замінювати молодими пагонами.