Обліпиха: користь, застосування та вирощування обліпихи
Обліпиха – поширене на сьогоднішній день рослина, яка є чи не в кожного на дачі. Але ще зовсім недавно вона була практично недоступною і росла високо в горах. Обліпихова масло вважалося неймовірною дивиною, а сама обліпиха чи не ліками від усіх хвороб. Але в останні роки її все частіше почали вирощувати на дачах, і вона поступово поширилася на сади середньої смуги. Вирощувати це дерево може кожен і, як наслідок, виготовляти заготовки і поправляти своє здоров'я.
Яка користь від обліпихи?
Обліпиха має в своєму складі велику кількість вітамінів. У неї їх більше, ніж у малини, лимонів, смородини (навіть якщо взяти їх разом).
Рослина має корисні властивості, такі як:
Зміцнення імунітету, підвищення стійкості до хвороб, особливо в зимовий період. Цим особливо виділяються ягоди.
Нормалізує кров'яний тиск, знижує рівень холестерину, виводить отрути і шкідливі речовини, які потрапляють із навколишнього середовища. Для цього потрібно заварювати чай з листя і гілок обліпихи.
Для того, щоб краще гоїлися виразки в органах шлунково - кишкового тракту використовують всередину масло обліпихи. Це ранозагоювальну, болезаспокійливий засіб. Якщо ранки на шкірі, є ерозії, тріщини, то таку олію застосовують зовнішньо.
Оздоровчі властивості має сік обліпихи. Він є відмінною профілактикою проблем з м'язами, раннього старіння.
Зміцнює волосся. Можна наносити олію на голову перед миттям.
Зміцнює зуби і ясна. Щоб стан ротової порожнини стало краще, необхідно потримати чайну ложечку олії у роті (до 5 хвилин). Так стануть менше кровоточити ясна і зникнуть дрібні ранки і тріщинки.
Але сік і ягоди обліпихи потрібно вживати з обережністю. Особливо потрібно бути уважним тим, у кого є проблеми з алергією і проблемами з ШКТ. Якщо в шлунку кислотність підвищена, а гастрит або виразка знаходяться в стадії загострення, то приймати всередину продукти з обліпихи заборонено.
Як правильно вирощувати обліпиху
Обліпиха – деревце невибаглива і росте досить швидко. Якщо посадити невеликі гілочки розміром до 30 сантиметрів, то за рік вони можуть зрости у непогані деревця. Але є особливості вирощування цієї рослини:
- Дуже трудомісткі процеси – прорідити посадки і зібрати урожай. Але це і найголовніші моменти. У обліпихи сильна кореньевая система. Тому її найкраще посадити за парканом. В іншому випадку вона може розростися до неймовірних розмірів. А якщо вчасно не прибрати маленькі кущики і пагони, то незабаром вони виростуть нові дерева.
- Перші врожаї деревце дасть через 4-5 років. «Плодовиті» для цього рослини 7-12 роки життя. Тоді дуже багато ягід.
Сортова або дика?
- Сортова трохи відрізняється від дикої:
- Сортова більш рання
- Ягоди у сортовий великі, кущі не такі широкі. Масла у сортовий менше.
Сортова обліпиха, якщо протерти її з цукром має водянистий смак, ніж дика. Соку у сортовий більше.
Як зібрати обліпиху
Щоб отримати максимальний урожай, його потрібно правильно зібрати. Найбільш неправильним способом є зрізання кущів разом з ягодами і після цього вже в комфортній обстановці їх збирати.
Але кущики з ягідками можна зрізати. Обліпиха плодоносить на дворічних пагонах. Тому потрібно вибрати такі і їх зрізати, при цьому залишаючи однорічні. Це два в одному: розчищення куща і збір урожаю.
Плоди можна струшувати. Для цього потрібно розстелити брезент під деревом і трясти дерево. Але потрапить багато сміття.
Збирати обліпиху можна і тоді, коли вже почалися морози. Для цього температура повинна бути нижче нуля, а обліпиха мати заморожені ягоди. Їх також струшують, тоді вони відмінно опадають. Такі ягоди не втрачають своїх властивостей, але трохи відрізняються за смаком. Але потрібно дивитися, щоб ягоди були дійсно замороженими, в іншому випадку вони перетворяться на кашу.
Що приготувати з обліпихи?
Одним з найбільш корисних є обліпихова масло. Його можна приготувати 2-ма способами. Перший: Потрібно вичавити сік з обліпихи. На 24 години сік залишити в темному місці. Потім зняти верхній шар масла. Зберігають масло в холодильнику. Другий: ягоди слід підсушити в духовці і перемолоти в кавомолці. Суміш переміщують у банку, заливають будь рафінованим маслом (воно повинно бути підігрітим до 40 градусів).
Мука повинна бути повністю покрита маслом. 7 діб поспіль суміш перемішують. Масло потрібно перецідити через марлю, воно повинно бути прозорим, а на дні з'явитися осад. Зливати масло до тих пір, поки не буде осаду.
Цукрова обліпиха
Для цього візьміть 1 кілограм ягід, додайте 800 грам цукру і перемішайте в блендері. Зберігається смакота в холодильнику.
Желе
В 1 літр соку додати 600 г цукру. Проварити 15 хвилин. Зберігати в холодильнику.
З обліпихи можна приготувати багато. Але найкориснішим вважається вживання свіжих ягід.
- Проаналізуємо, як виростити лайм у себе на підвіконні. Розкажемо, які особливості лайма, як вирощувати лайм з насіння, відводка та живця, а також, які нюанси догляду за лаймом в домашніх умовах.
- Розкажемо, який грунт краще підійде для гортензій. Розглянемо, які основні вимоги до грунту для посадки гортензій, чому для гортензії важливо підкислювати грунт, а також, які готові субстрати краще використовувати для вирощування гортензій.