Продавець Кліома Сервіс™ - розплідник ягідних рослин розвиває свій бізнес на Prom.ua 12 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
4506 відгуків
Вільна дата відправки: 17.12.2024 Встигніть замовити!Каталог
+380 (44) 334-40-25
+380 (98) 955-35-36
+380 (50) 168-14-08
+380 (63) 925-23-45
вул. Шкільна (Офіс), Забрати замовлення можна лише на розсаднику с. Борохів (мітка на карті "Розсадник Кліома Сервіс")", Ківерці, Україна
Кліома Сервіс™
Залишити відгук

Як підготувати грушеве дерево до весни у березні?

Як підготувати грушеве дерево до весни у березні?

Багато садівників не дуже полюбляють проводити обрізку груш. Вважається, якщо дерево здорове, то воно саме сформує потрібну крону. Але щоб отримати хороший результат, слід проводити своєчасну обрізку.

Навіщо необхідно обрізати грушу?

Найголовнішим завданням вважається збільшення врожаю. Адже обрізаючи дерево, будь-який садівник робить такі речі:

  • дає більше сонячного світла груші;
  • вентиляція повітря всередині крони стає набагато кращою;
  • профілактика багатьох серйозних захворювань.

Тому обрізка грушевого дерева дуже потрібна, щоб:

  • була правильно сформована крона;
  • урожай був ще більшим;
  • налагодити правильний режим плодоношення.

Але обрізати грушу потрібно до того, як почнуть розпускатися бруньки. Хоча важко сказати за яких саме температур потрібно проводити обрізку. Адже єдиної думки не існує. Головне, щоб на дереві ще не було бруньок. Але на півдні обрізка зазвичай здійснюється в кінці лютого  на початку березня, в середній смузі в середині березня, а в північних районах в середині квітня.

Обрізати потрібно навесні або ж восени?

Садівники вважають, що найкращим часом для обрізки груші є рання весна. І добре, якщо відразу після цього почнеться процес сокоруху. Адже це допоможе деревцю бути сильнішим, не страждати від різних серйозних захворювань. Восени краще обрізати сорти, які вважаються зимостійкими. Адже інші види груші можуть постраждати від морозів. Та й більше шансів, що дерево підхопить якусь хворобу. А рани гояться при цьому набагато гірше.

Якщо все ж у вас є бажання обрізати грушу перед зимою, то робіть це при плюсових температурах і тоді, коли дерево повністю скинуло листя.

Як правильно обрізати грушеве дерево?

Для того щоб обрізка була правильною, потрібно мати потрібні інструменти. До них можна віднести секатори, садові ножі, драбину. Можна взяти натуральну оліфу, зеленку, спеціальні засоби, щоб лікувати рани після обрізки.

Інструменти повинні бути гострими і чистими, продезінфікованими.

Також подивіться на дерево і візуально обміркуйте, які гілки зайві. Дерево має бути врівноваженим. Для цього потрібно вивчити будову дерева, а надалі ви точно зрозумієте, яка структура саме у вашої груші.

За видами обрізки вона може бути:

  • Санітарною  це тоді, коли дерева очищають від сухих і хворих гілок, надламаних і поганих.
  • Проріджувальною  у цьому випадку видаляють зайві пагони, які роблять крону занадто густою. Необхідно видаляти всі гілки, які ростуть під дуже гострими кутами, а також ті, що ростуть донизу, кореневі паростки. І все, що заважає.
  • Скорочувальною  це коли пагони вкорочують, а не зрізаються повністю. Це стимулює ріст рослини.
  • Формувальною  у цьому випадку формується правильний скелет грушевого дерева.
  • Омолоджувальною старі дерева обрізають, аби зробити їх більш плідними.

Правила обрізання груші

Якщо Ви зібралися обрізати грушу, то повинні пам'ятати, що лезо у секатора завжди має бути знизу. При видаленні гілки повністю роблять це «на кільце». А якщо ж зрізуєте тільки частину гілочки, то обрізайте «на бруньку». Зрізати необхідно на ростову бруньку і ні в якому разі не на квіткову (вона більша за ростову).

Не забувайте, що обрізати гілки потрібно збалансовано. Адже якщо зрізати багато або мало, то це буде погано впливати на врожайність. В середньому за один раз можна зрізати близько 1/3 крони.

Не забувайте, що після обрізки бічні гілки не можуть бути вищими, аніж крона.

Після «хірургічного» втручання слід правильно обробити рани дерева:

  • зріз замазують садовим варом, щоб не почався процес гниття. Також можуть підійти паста-замазка, натуральна оліфа, масляна фарба, зеленка і йод зі спиртом, розведені в рівних пропорціях;
  • якщо зріз не більше, аніж 3 сантиметри, то його можна не обробляти;
  • якщо зріз «на кільце» дуже великий, його обов'язково потрібно обробити. А ось зрізи «на бруньку» можна і не обробляти.

Обрізати грушу тільки на перший погляд дуже просто. Насправді ж, це складна і непроста задача. Вона вимагає спеціальних знань і досвіду. Адже від цього буде залежати, який урожай ви отримаєте і наскільки здоровим буде дерево.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner