Продавець Кліома Сервіс™ - розплідник ягідних рослин розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
3943 відгуків
Вільна дата відправки: 29.09.2023 Встигніть замовити!Каталог
+380 (44) 334-40-25
+380 (98) 955-35-36
+380 (50) 168-14-08
вул. Шкільна (Офіс), Забрати замовлення можна лише на розсаднику с. Борохів (мітка на карті "Розсадник Кліома Сервіс")", Ківерці, Україна
Кліома Сервіс™
Залишити відгукНаявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.

Як правильно підготувати картоплю до посадки?

Як правильно підготувати картоплю до посадки?

Картопля є одним з найпоширеніших овочів на дачі. Але щоб вона давала великі врожаї, потрібно правильно її підготувати. Для цього слід її проростити, нарізати і обробити. 

Як проростити картоплю?

Пророщування картоплі називається яровізацією. Її можна робити сухим, вологим і комбінованим способами.

Сухий спосіб 

Картопля залишається сухою. Картопля, пророщена у такий спосіб, менше хворіє на грибкові захворювання. Для цього картоплю слід розкласти на підлозі, на лоджії, нанизати на дріт, але так, щоб на неї потрапляло світло. Тоді виростуть сильні паростки, а також вона стане зеленою. І це допоможе відлякати багатьох шкідників.

Якщо розкласти картоплю на підлозі, то це займе багато місця. Кожен день її потрібно обприскувати. А також слід перевертати приблизно раз у 2 дні. Слідкуйте за тим, щоб підлога, на якій лежить картопля, була теплою. Полиці для картоплі повинні бути на відстані близько 30 сантиметрів один від одного. Адже тоді їм вистачить світла. Якщо ж нанизати картоплю на дріт, то місце буде зекономлено. У цьому випадку можна виносити овоч і на вулицю, якщо тепло.

За допомогою такого способу пророщування можна отримати картоплю з великими паростками і зачатками корінців.

Вологий 

У цьому випадку картоплю потрібно помістити туди, де буде волого. Для цього використовують перліт або торф. Краще не використовувати пісок або тирсу, адже в такому випадку картопля може почати гнити або хворіти.

Якщо використовуєте торф, то контролюйте вологість і не лийте багато води. А щоб кислотність була комфортною для картоплі, можна додати золу.

Відмінним варіантом є перліт. Адже він пропускає повітря, немає проблем з перезволоженням, картопля не хворітиме на грибкові захворювання.

Для того, щоб проростити картоплю у такий спосіб, слід взяти ящик. На дно кладуть папір. Потім шар картоплі і шар перліту або торфу. І так, поки ящик не заповниться до кінця. Ставлять його в приміщення, де температура не нижче, анід 15 градусів тепла. Згодом картопля отримає паростки до 5 сантиметрів і зачатки корінців.

Комбінований спосіб 

У цьому випадку картоплю виносять на світло на кілька тижнів. За цей час її потрібно кожен день обприскувати і перевертати. Температура в приміщенні повинна бути не менше, аніж 10 градусів.

При появі перших паростків картоплю поміщають у субстрат. Там вона перебуває три тижні. Після цього її висаджують в ґрунт з ящиків.

Починати пророщувати картоплю треба приблизно за 30 днів до посадки. Температура в приміщенні повинна бути близько 15 градусів. Якщо на пророщування картоплі є приблизно 20 днів, то температура може бути до 20 градусів. А також можна використовувати експрес-спосіб, при якому температура повинна бути 20-35 градусів. Це займе приблизно 5 днів.

Чим природніший процес, тим краще відбувається пророщування. У нашій країні пророщувати картоплю потрібно починати з березня.

Якщо картопля проросла завчасно, то просто обламайте паростки, але робіть це акуратно, щоб картопля не втрачала життєві сили. Але найкраще не допускати цього і не садити овоч із занадто довгими паростками, адже при посадці вони обламуються.

Як нарізати картоплю для посадки?

Якщо картоплі не багато, то для економії її можна розрізати. Необхідно використовувати картоплю, яка вже має паростки. І робити це потрібно не пізніше, ніж за три доби до того, як будете її садити. Кожен шматочок повинен мати хоча б 2 паростки, вага посадкового матеріалу не менше, аніж 25 грамів. Розрізати картоплю слід у теплі, залишати при температурі не нижче, аніж 18 градусів і вологості не нижче, аніж 94%. Розрізати картоплю слід ножем із нержавіючої сталі. Дезінфікувати його потрібно розчином зі звичайної марганцівки. Зрізи картоплі обробляють ячмінним солодом, змішаним з бурштиновою кислотою. Картоплю викладають зрізами догори.

Що потрібно зробити для хорошого врожаю?

Якщо Ви хочете отримати великий урожай, слід картоплю, куплену на ринку, помити в засобі для дезінфекції. Після цього можна застосовувати фунгіциди. Це допоможе уникнути зараження грибковими захворюваннями. Також можна використовувати стимулятори росту, завдяки яким урожай буде на кілька тижнів раніше. Застосовують і добрива. Наприклад, якщо використовуєте мінеральні добрива, то в них варто замочити картоплю на 1 годину. Але не потрібно застосовувати одночасно органічні і мінеральні.

Якщо робити ці нескладні маніпуляції, то урожаю буде набагато більше.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner