Продавець Кліома Сервіс™ - розплідник ягідних рослин розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
4351 відгук
Вільна дата відправки: 18.07.2024 Встигніть замовити!Каталог
+380 (44) 334-40-25
+380 (98) 955-35-36
+380 (50) 168-14-08
+380 (63) 925-23-45
вул. Шкільна (Офіс), Забрати замовлення можна лише на розсаднику с. Борохів (мітка на карті "Розсадник Кліома Сервіс")", Ківерці, Україна
Кліома Сервіс™
Залишити відгук

Які помилки можна зробити при вирощуванні розсади?

Які помилки можна зробити при вирощуванні розсади?

Аби отримати хороший урожай, потрібно, перш за все, використовувати якісну розсаду. Для цього, треба не робити типових помилок, які можуть негативно впливати на врожай.

1. Посівний матеріал зберігався неправильно

Зазвичай більшість початківців не знають, що насіння варто зберігати якимось особливим способом. Часто його просто зберуть і покладуть у поліетиленовий пакет, а тоді на полицю. І забувають аж до весни. І якщо насіння буде зберігатися у приміщенні, де дуже тепло і волого, то це надзвичайно негативно вплине на нього.

Якщо насіння хоча б кілька місяців полежить там, де дуже тепло, то воно втратить схожість. Якщо ж зберігати насіння у відкритій ємності і в теплому місці, то уже за місяць, воно втратить схожість.

Тому насіння варто зберігати при теплих низьких температурах. Вона має становити близько 10 градусів. Звісно, варто слідкувати і за вологістю. Адже, якщо вона вище 85%, то насіння швидко втратить якість. Інколи насіння радять зберігати у замороженому стані, у морозильнику. Так, дійсно, насіння буде дуже добре зберігатися. Проте, таким чином, насіннячко «спить» і його потрібно розбудити аби воно проросло. Для цього його поміщають на кілька годин у воду з температурою 40 градусів.

Тому краще всього насіння зберігати при температурі +7-10 градусів. При цьому вологість має бути не вищою, ніж 60 %. Так само, не можна аби були великі коливання температур.

2. Посівний матеріал поганої якості

Буває, що і насіння збережене правильно, і все зроблене за правилами, проте насіння все рівно або не зійшло або дало дуже слабкі сходи. Може бути, що насіння уже втратило термін придатності, тому його варто добре перевірити. Крім того, інколи насіння просто неякісне, виробник недобросовісний. Тому варто підбирати лише те насіння, у якому ви впевнені, яке перевірено часом.

3. Неправильна підготовка насіння

Часто перед тим, як садити, люди намагаються убезпечити насіння від різних хвороб. Тому вони обробляють його різними речовинами. Але варто суворо дотримуватись інструкцій, адже в іншому випадку не буде ніякого ефекту. Крім того, ні стимулятори росту, ні протруювачі не можна застосовувати у надто великих концентраціях. Бо можна просто знищити насіння. Якщо здійснити комплексну обробку, то зійти може лише 30 % насіння. Бо ж інколи початківці аж надто стараються і застосовують велику кількість різних препаратів одночасно.

Інколи насіння замочують у розчині марганцівки. Для цього треба взяти півлітра води і 5 грам марганцівки. Тримати у розчині насіння варто приблизно 15 хвилин. Тоді його треба промити і 7 годин тримати у воді (+20 градусів).

Зараз багато виробників продають насіння уже оброблене різними хімікатами. Це дуже зручно і ефективно.

4. Загартовування насіння

Багато садоводів вважають, що загартовування насіння не потрібне. Бо ж воно й так виросте без особливих проблем. Крім того, якщо є бажання загартовувати насіння, то треба використовувати лише насіння, яке не має паростків. В іншому випадку, можна зробити лише гірше і з насіння взагалі нічого не виросте.

Якщо ж є бажання загартовувати насіння, то потрібно спочатку закласти насіння в тканину, тоді замочити його на 10 годин. Потім варто витримати його 12 годин при температурі 16-20 градусів. Тоді залишити його в холодильнику на 10-12 годин. В основному це потрібно для капусти, петрушки, селери.

5. Неякісна земля

Не можна просто взяти землю і посіяти в неї розсаду. Варто купити універсальну суміш, в яку і можна посіяти насіння. Проте, реально і самому приготувати суміш. Перш за все не можна брати землю із місць, з невідомим походженням, дуже щільну, бідну, зношену. Так можна не лише не отримати урожай в майбутньому, але й заразити землю шкідниками.

Землю варто приготувати ще восени. Потрібно взяти декілька частин перегною або компосту, одну частину тирси, що перепріла, одну частину річкового піску. Все змішується. І в цю суміш засівається насіння.

6. Дуже густі посадки

Якщо надто густо посіяти насіння, то рослини будуть конкурувати між собою, ростимуть погано. Вони можуть рости викривленими і слабкими. Крім того, є хвороби, що дуже полюбляють густі насадження і вони можуть погубити ледь не всю розсаду.

Найкраще садити по одній-дві насінини в спеціальні горщики.

7. Надто глибоко посаджене насіння

Якщо насіння посадити дуже глибоко, то воно може не зійти взагалі. Тому глибина – це два діаметра насінини. Крім того, завжди вивчайте упаковку, адже на ній зазвичай пишуть як висаджувати насіння.

8. Помилки у термінах висівання

Якщо Ви надто рано посіяли розсаду, то вона може перерости, поки дочекається відповідних умов на вулиці. Якщо ж надто пізно, то для висадки в грунт Ви можете отримати маленьку розсаду, яка дасть поганий врожай. Зазвичай розсаду висівають з початку березня до початку квітня. Хоча інколи висівати можуть навіть і в лютому в залежності від регіону.

9. Погане освітлення

Коли Ви посіяли розсаду, то горщик можете поставити на підвіконня. Найкраще, коли підвіконня розміщене на півдні. Коли насіння почне сходити, можна забезпечити йому додаткове світло аби світловий день тривав до 13 годин в залежності від культури.

Зазвичай лампи потрібно вмикати за 2 години до сходу сонця і на дві години після заходу. Якщо день похмурий, то це можна робити і вдень.

10. Помилки у поливанні

Після того як насіння посаджене, його не варто поливати, а треба лише обприскувати пульверизатором. Тоді накривати горщик харчовою плівкою. Якщо ж надто поливати в такий період, то насіння може втопитися у великій кількості води.

Поливати потрібно в міру. Не дуже сильно, адже таким чином коріння може згнити. Але й не можна допускати аби земля пересола. Поки паростки маленькі можна використовувати пульверизатор.

Варто використовувати талу, річкову, відстояну воду. Головне не брати воду відразу з крану, адже вона холодна і може мати домішки хлору. При поливанні воду треба підігріти аби не було перепадів температур.

Якщо ж Ви збираєтесь пересаджувати рослини, то за день-два до того треба зменшити полив. Адже рослини, що дуже насичені вологою, крихкі.

11. Неправильне підживлення

Розсаду варто підгодовувати. До пересаджування у окремі стаканчики цього можна не робити. Після того як рослини пікіровані і пройшло 5 днів, можна підгодовувати нітроамофоскою. Для цього треба взяти відро води і там розчинити столову ложку добрива. На квадратний метр розсади потрібно 1 літр розчину.

Поливати можна приблизно кожні два тижні, але зловживати не потрібно.

12. Неправильне пікірування

Пікірувати або пересаджувати треба аби забезпечити рослини більшою площею. Коли є два справжніх листочки, то уже можна пересаджувати розсаду у окремі ємності. Якщо затягнути з цим, то рослини можуть бути виснаженими і тонкими.

Занурюють у землю рослини по сім’ядолі. Далі на кілька днів їх треба заховати від прямих сонячних променів. Через п’ять днів можна поливати. А як саджанці почнуть рости, можна використовувати і підживлення. Перець з огірками краще відразу садити в окремі ємності.

13. Рослини-переростки

Якщо розсада переросте, це теж погано. Помідори ростуть 50-60 днів, капуста 35-55 днів. А диня, огірки, кавуни ростуть приблизно 25-35 днів. Розсада повинна бути гарна і здорова. Тоді й урожай буде хороший.

Вирощувати розсаду нескладно, головне пам’ятати елементарні правила.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner