Айва: збір врожаю та особливості зберігання плодів
Ще недавно айва у нашій країні вважалась доволі екзотичною. Але сьогодні її вирощують все більше людей для того, щоб ласувати нею взимку та робити різноманітні джеми, повидло чи компоти. Саме для них буде актуальною інформація про те, коли саме збирати урожай айви та як його краще зберігати.
Як дізнатись, що айва достигла?
Збір айви слід проводити у другій половині жовтня, інколи — на початку листопада. Проте інколи ранні сорти можна зривати уже в кінці вересня. Однак важливо не прости вибрати конкретну дату, але й пересвідчитись в тому, що плоди справді достигли. Про це свідчать певні ознаки:
- плід став повністю жовтим без плям зеленого кольору;
- кількість пушку на поверхні зменшилась;
- деякі плоди почали опадати;
- смак айви став не таким терпким;
- при здавлюванні айва залишається твердою, але стає більш податливою у порівнянні з недозрілими плодами.
Важливо спостерігати не лише за айвою, але й за прогнозом погоди. Якщо у вашому регіоні прогнозують мороз, то айву слід зібрати ще до приморозків, навіть, якщо вона ще повністю не дозріла. Справа в тому, що примерзлі плоди дуже погано зберігаються, хоча, як не дивно, стають дещо смачнішими.
Правила збору врожаю айви
Айву слід збирати у сухий погожий день. Робити це найкраще не з самого ранку, а після того як спаде роса. Ні в якому випадку не обтрушуйте дерево, інакше айва побʼється та буде непридатною для тривалого зберігання. Кожен плід потрібно зірвати руками і обережно покласти у ящик чи відро.
Плоди айви вкриті дрібним пушком. Під час збору урожаю він може потрапляти у ніс, рот чи очі. Тому експерти радять обовʼязково одягнути маску або респіратор. Якщо ж подібних інструментів захисту немає під рукою, просто змастіть порожнину носа вазеліном або оксоліновою маззю. Також старайтесь не терти очі під час роботи. Якщо ж пух потрапив вам у носа, прополощіть носоглотку слабким содовим розчином.
Поради щодо зберігання айви
Навіть, якщо ви зібрали трохи недозрілу айву, не засмучуйтесь, адже їсти її радять не раніше, ніж через 20-30 днів після збору урожаю. За цей час вона встигає достигнути, стати мʼякшою та набагато смачнішою. Але для цього їй потрібні оптимальні умови.
Відразу після того, як ви обірвали всі плоди, переберіть їх та огляньте. Якщо трапляється айва з гнилизною, темними плямами, пошкодженням цілісності шкірки чи іншими значними ефектами, її краще відділити від решти, адже інші плоди швидше за все теж почнуть псуватись. Якщо айва трішки волога, то її рекомендовано протерти сухою мʼякою ганчіркою.
Для зберігання айви найкращим варіантом буде деревʼяний ящик з отворами для вентиляції. Саме у нього слід акуратно складати плоди. Кожен новий шар варто пересипати сухою соломою чи тирсою. Цим матеріалом потрібно вистелити і дно ящика. Також деякі господарі не лінуються загортати кожну айву у фольгу чи папір, але якщо урожай у вас багатий, то це займе чимало часу.
Айва найкраще зберігається при невисокій температурі — 0 градусів або трішки вище. Тому ящик з плодами найкраще помістити у погріб. Важливо, щоб у ньому було не тільки прохолодно, але й сухо. Також для тривалого зберігання має роль добра вентиляція у приміщенні.
При дотриманні всіх вище описаних правил, айва зберігається довго та без проблем. Усю зиму вона тішить своїм духмяним ароматом та терпким оригінальним смаком. А якщо ви ще не вирощуєте айву, але мрієте мати у себе на ділянці таке дерево, запрошуємо ознайомитись із нашим каталогом. За посиланням https://klioma-servise.in.ua/ua/g14724224-sazhentsy-ajvy ви знайдете саджанці айви різних сортів та зможете вибрати той варіант, який підходить вам найкращим чином.
- Проаналізуємо, як виростити лайм у себе на підвіконні. Розкажемо, які особливості лайма, як вирощувати лайм з насіння, відводка та живця, а також, які нюанси догляду за лаймом в домашніх умовах.
- Розкажемо, який грунт краще підійде для гортензій. Розглянемо, які основні вимоги до грунту для посадки гортензій, чому для гортензії важливо підкислювати грунт, а також, які готові субстрати краще використовувати для вирощування гортензій.