Продавець Клиома Сервис™ - питомник ягодных растений розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
3247 відгуків
Вільна дата відправки: 27.09.22 Встигніть замовити!Каталог
+380 (44) 334-40-25
+380 (98) 955-35-36
+380 (50) 168-14-08
вул. Шкільна (Офіс), Ківерці, Україна
Кліома Сервіс™
Залишити відгукНаявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.

Заготовки з чорноплідної горобини на зиму: рецепти та поради

Заготовки з чорноплідної горобини на зиму: рецепти та поради

Аронія або, як її ще називають, чорноплідна горобина — це справжня скарбниця цінних вітамінів та мікроелементів. А ще вона дуже смачна та чудово підходить для зберігання. Із чорноплідної горобини готують варення, повидло та інші смаколики. Окрім того, її можна засушити або заморозити на зиму.

Коли варто збирати чорноплідну горобину?

У помірному кліматі чорноплідна горобина починає достигати уже наприкінці серпня. Спочатку вона має більш терпкий смак, але з часом стає солодшою. Період збору ягід залежить від вашої мети. Наприклад, якщо ви плануєте робити наливку чи вино, то найкраще обірвати їх у вересні. У жовтні аронія стає найбільш соковитою та солодкою, тому вона ідеально підійде для варення, повидла чи мармеладу. Також у цей період збирають ягоди для заморозки і сушіння. Їх можна збирати навіть після заморозків, адже під впливом низьких температур аронія стає ще більш солодкою.

Зривати, а ще краще — зрізати гострим ножем чи ножицями, потрібно ціле суцвіття, а тільки потім обривати з нього ягідки. Якщо ж ви хочете ласувати свіжою аронією цілу зиму, то залиште суцвіття цілими та підвісьте їх у сухому темному місці, де температура тримається на рівні +5 ° С.

Варення з чорноплідної горобини

З аронії можна зробити дуже корисне та смачне варення. Рецепт простий та доступний кожному.

  • В каструлю помістити 800 г цукру, залити 0, 5 л чистої води та поставити на плиту на середній вогонь.
  • Постійно помішуючи суміш, дочекатись поки цукор повністю розчиниться у рідині.
  • Всипати у каструлю 1 кг ягід аронії, почекати, поки суміш закипить і вимкнути конфорку.
  • Закрити каструлю кришкою і залишити відвар для того, щоб він добре настоявся приблизно на 8 годин.
  • Знову поставити каструлю на плиту, довести до кипіння і кипʼятити на невеликому вогні протягом 20 хв.

Готове варення потрібно розлити у попередньо простерилізовані банки та закатати. Зберігати його найкраще у темному прохолодному місці.

Повидло із аронії

Зі свіжої чорноплідної горобини можна приготувати густе та ароматне повидло. Для цього кілограм підготовлених ягід потрібно залити мінімальною кількістю води та проварити протягом 30 хв. Після цього процідити (проте сироп не виливати) та протерти через сито.

Підготовлене пюре потрібно змішати з сиропом, який залишився після відварювання ягід, та добавити 1 кг цукру. Повидло повинно варитись не менше ніж пів години. При цьому його потрібно постійно помішувати. Після того, як воно вистигло, його розливають у чисті банки та закривають кришками.

Як заморозити аронію?

Заморозка допомагає максимально зберегти корисні властивості аронії. Окрім того, такий метод заготовки не вимагає багато часу та зусиль. Все що вам потрібно — це перебрати ягоди, добре промити їх, висипати на дуршлаг, а потім — на чистий рушник. Вони повинні повністю висохнути перш, ніж ви помістите їх у морозилку. Зберігати заморожену аронію найкраще у вакуумних пакетах із зіп-застібкою.

Сушка чорноплідної горобини

Сушити чорноплідну горобину можна по-різному. Якщо у вас є спеціальний прилад, то можете скористатись ним. Висушити ягоди можна також і природним способом на свіжому повітрі. Головне — накрити їх марлею, яка захистить від мух та інших комах.

Сушка аронію можлива і у звичайній газовій духовці. Чисті та сухі ягоди потрібно розкласти на листі та сушити при температурі 50-60 ° С. Зберігати висушені ягоди найкраще у полотняних мішечках у сухому, добре провітрюваному місці.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner