Продавець Кліома Сервіс™ - розплідник ягідних рослин розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
4351 відгук
Вільна дата відправки: 18.07.2024 Встигніть замовити!Каталог
+380 (44) 334-40-25
+380 (98) 955-35-36
+380 (50) 168-14-08
+380 (63) 925-23-45
вул. Шкільна (Офіс), Забрати замовлення можна лише на розсаднику с. Борохів (мітка на карті "Розсадник Кліома Сервіс")", Ківерці, Україна
Кліома Сервіс™
Залишити відгук

Калина на дачі: коли збирати ягоди та що з ними робити?

Калина на дачі: коли збирати ягоди та що з ними робити?

В українській культурі калина має особливе значення. Вона оспівана у піснях та легендах, тому не дивно, що й сьогодні її можна побачити практично на кожному подвірʼї. Кущ калини володіє не тільки декоративними функціями. Він також тішить багатим урожаєм червоних ягід, із яких можна приготувати чимало смачних та корисних продуктів.

Терміни збору ягід калини

У регіонах з помірним кліматом калина починає дозрівати уже в серпні. Про те, що ягода достигла, свідчить її рівномірний червоний колір без зелених прожилок чи додаткових вкраплень. Саме тому збір калини можна починати уже в серпні-жовтні. Проте у ці місяці ягоди мають ще доволі гіркий смак. З приходом заморозків він поступово зникає і смакові якості калини покращуються. Тому багато хто збирає калини уже після перших морозів. При цьому слід памʼятати, що ягодами люблять ласувати птахи, і потрібно пильнувати, щоб вони не позбавили вас урожаю.

Ягоди калини можуть залишатись на кущі практично усю зиму. Завдяки цьому ви можете зривати їх поступово. Але не забувайте, що з часом вони стають більш сухими і зморщуються, хоча на їх корисні властивості це не впливає.

Як правильно проводити збір калини?

Калину рекомендовано обривати лише цілими китицями. Це захистить ягоди від пошкоджень. Крім того, такі китички легко звʼязати між собою, вони витримують перевезення та залишаються цілими. Також обрізати можна цілі гілочки калини. Зазвичай це робиться, якщо ви плануєте зберігати ягоду у свіжому вигляді. Тоді гілки просто зв’язують між собою та підвішують у якомусь темному, прохолодному та сухому місці. У такий спосіб калина без проблем зберігається протягом кількох місяців.

Для процедури збору калини вам найзручніше буде використовувати секатор або ножиці. Рвати ягоду руками доволі не просто, окрім того, так ви можете пошкодити кущ.

Заморожування та сушіння калини на зиму

Заморожування — це дуже простий спосіб заготівлі калини на зиму. Для цього вам потрібно уважно перебрати ягоди та відділити від них усі зіпсовані елементи. Після цього помийте та просушіть їх на рушнику. Розкладіть ягоди на плоскій підставці, наприклад на тарілці, та відправте у морозилку. Після того, як калина замерлза, перемістіть її у пакети та залиште у морозилці. Заморожені ягоди чудово зберігають всі свої властивості та підходять для додавання у компот та інші страви.

Якщо ви хочете заготовити калину на зиму, то ви також можете висушити її за допомогою спеціального сушильного пристрою. Також для цієї мети підходить і духовка. Ягоди калини повинні сушитись при злегка відкритих дверцятахі температурі 50-60 градусів.

Варення з калини

Калина не дарма є такою популярною ягодою. Вона має у своєму складі чимало вітаміну С, а також вітаміни А, Р, Е, К, фолієву кислоту, калій, мідь, цинк, магній та інші корисні мікроелементи. Завдяки високому вмісту аскорбінової кислоти калину використовують при простудних захворюваннях. Вона знижує високу температуру тіла, підвищує імунітет та прискорює одужання. Щоб вам було смачно лікуватись з допомогою калини, найкраще приготувати із неї варення. Процедура виглядає наступним чином:

  • Ягоди відділяємо від гілочок, висипаємо у миску та переминаємо ступкою.
  • Отриману масу проціджуємо, щоб позбутись кісточок.
  • До калини додаємо цукор у співвідношенні 1:1 або 1:1,5.
  • Старанно перемішуємо суміш, залишаємо на деякий час та знову перемішуємо.
  • Коли цукор повністю розчиниться, варення слід розлити у простерелізовані банки та закатати.

Структура такого варення доволі рідка, тому його легко розбавляти водою та пити у разі потреби. Завдяки тому, що термічну обробку воно не проходить, у ньому залишається максимальний вміст всіх важливих вітамінів та мікроелементів.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner