Продавець Кліома Сервіс™ - розплідник ягідних рослин розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
4351 відгук
Вільна дата відправки: 18.07.2024 Встигніть замовити!Каталог
+380 (44) 334-40-25
+380 (98) 955-35-36
+380 (50) 168-14-08
+380 (63) 925-23-45
вул. Шкільна (Офіс), Забрати замовлення можна лише на розсаднику с. Борохів (мітка на карті "Розсадник Кліома Сервіс")", Ківерці, Україна
Кліома Сервіс™
Залишити відгук

Чому огірки гірчать та як цього позбутись?

Чому огірки гірчать та як цього позбутись?

Огірки належать до городніх культур, доглядати за якими досить просто. Однак і з ними можуть виникнути деякі проблеми. Особливо підступною є зміна смаку, коли огірок відчутно гірчить. Це робить його практично непридатним для вживання у їжу, тому власників присадибних ділянок непокоїть питання, чи можна цього уникнути, та що саме слід зробити.

Причини, через які гірчать огірки

Безпосередня причина, через яку огірки стають гіркими на смак, — це речовина під назвою “кукурбітацин”. Вона синтезується у листі рослини, а вже звідти потрапляє у плоди. У нормі кукурбітацин присутній у мякоті огірків завжди, але через його мізерну кількість ми цього не відчуваємо. Але як тільки його стає багато, зʼявляється характерний гіркий присмак. У чому ж причина збільшення рівня кукурбітацину? Перш за все справа у неправильному догляді. Якщо огіркам не вистачає води або поживних речовин, то саме це найчастіше призводить до підвищення рівня кукурбіцину. Окрім того, до подібної ситуації може призвести і надміру холодна чи, навпаки, жарка погода.

Що робити, щоб огірки не гірчили?

Перш за все варто зауважити, що кукурбітацин, який міститься в огірках не є небезпечним для здоровʼя. Більше того, він несе деяку користь, зокрема, для печінки та шлунково-кишкового тракту. Тому викидати гіркі огірки не варто, особливо якщо вони вам смакують. Якщо ж ні, то ви завжди можете законсервувати їх. Під час консервації кукурбітацин розпадається, а гіркий смак зникає.

Щоб мінімізувати ризик появи гірких огірків у себе на грядці, слід вжити деяких профілактичних заходів.

  • Якщо ви живете у північному регіоні, де навіть влітку частенько буває холодно, то огірки краще садити на високих грядках. Особливо, якщо мова йде про ранню посадку цього овоча. Також під час холодних ночей на ніч грядку можна вкривати агроволокном.

  • Небезпечною для огірків є і надмірна спека та палюче сонце. Тому грядку з ними варто робити у місці, де є невелика тінь, наприклад, біля якогось куща чи невисокого дерева. При відсутності описаних умов в дуже спекотну погоду огірки потрібно вкрити.
  • Робити грядку з огірками потрібно на ділянці, де є легкий та пухкий поживний грунт. Дуже небажано, щоб ці овочі росли на глинистій землі, адже у цьому випадку вони їхня схильність накопичувати кукурбітацин збільшується у кілька разів.
  • Чим жаркіша погода, тим теплішою повинна бути вода для поливу огірків. Не варто використовувати для цього холодну рідину, адже ці овочі не люблять перепаду температур. Тому найкраще поставити воду на сонці у бочці чи іншій посудині, щоб вона нагрілась за день, а ввечері використовувати її для поливу.
  • Подбайте про те, що огірки отримували достатньо живлення. Якщо на вулиці стало холодніше, то для профілактики гіркоти варто удобрити огірки мінеральним добривом, у складі якого обовʼязково є фосфор та калій. Наприклад, хорошим вибором стане “Плантатор”, який слід використовувати на етапі дозрівання плодів.

Щоб огірки були смачними та не гірчили, потрібне також якісне насіння. Саме тому купувати його важливо лише в перевірених місцях, наприклад, у нашому інтернет-магазині. В каталозі ви знайдете широкий вибір найрізноманітніших сортів, який відзначаються високою урожайністю та іншими позитивними характеристиками.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner