Продавець Кліома Сервіс™ - розплідник ягідних рослин розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
4361 відгук
Вільна дата відправки: 25.07.2024 Встигніть замовити!Каталог
+380 (44) 334-40-25
+380 (98) 955-35-36
+380 (50) 168-14-08
+380 (63) 925-23-45
вул. Шкільна (Офіс), Забрати замовлення можна лише на розсаднику с. Борохів (мітка на карті "Розсадник Кліома Сервіс")", Ківерці, Україна
Кліома Сервіс™
Залишити відгук

Особливості вирощування баклажанів у відкритому грунті

Особливості вирощування баклажанів у відкритому грунті

Баклажан — дуже популярна городня культура у нашій країні. І якщо раніше його вирощували переважно лише у південних регіонах, то сьогодні цього представника родини пасльонових можна зустріти практично у всіх областях. Баклажан тішить гарним багатим урожаєм у другій половині літа. Проте, щоб отримати його, важливо правильно доглядати за рослиною.

Де краще садити баклажани?

Для баклажанів дуже важливо багато сонця, тому садити їх потрібно на добре освітленій та відкритій ділянці. При цьому вона має бути добре захищена від протягу. Що стосується грунту, то ідеальним варіантом вважається суглинок та супісок. Кислі грунти баклажанам не підходять. Але якщо іншого варіанту немає, то тоді потрібно, як мінімум, тричі за рік проводити вапнування.

Готувати грунт для посадки баклажанів бажано ще з осені. Ці овочі дуже люблять органічні добрива, тому рекомендовано у цей період внести 10 кг свіжого гною та 20 г мінеральних добрив на один квадратний метр ділянки.

Підготовка розсади

Баклажани зазвичай не сіють прямо у відкритий грунт, а вирощують спочатку у вигляді розсади у горщиках. Для цього перш за все треба підібрати сорт. Якщо ви знаходитесь в регіоні з помірним кліматом, то зверніть увагу на сорти, які дозрівають рано. Навіть при недостатній кількості сонячного проміння такі баклажани встигнуть дозріти. При цьому потрібно памʼятати, що скоростиглі баклажани дозрівають приблизно за 100 днів, а пізні — за 150.

Садити баклажани найкраще у окремі горщики, а не великі контейнери. Бажано провести передпосадкову підготовку насіння, а саме — потримати його у теплій воді 20 хвилин, а після цього проростити.

Перед посадкою насіння грунт потрібно добре зволожити. Надалі полив проводиться за потреби. Перше підживлення розсади баклажанів здійснюється під час появи перших двох справжніх листків, а наступне — через 15 днів. Для підживлення рекомендовано використати розчин суперфосфату, калійної солі або сечовини.

Посадка баклажанів у відкритий грунт

Висаджувати баклажани у відкритий грунт можна лише тоді, коли у них є хоча б 5 справжніх листочків та доволі міцний корінь. Висота рослини у цей період повинна сягати приблизно 10 см. Також варто звернути увагу на погодні умови, адже для доброго росту баклажана на вулиці повинна встановитись тепла погода, а земля бути добре прогрітою.

Щоб баклажан краще прижився на грядці, перед висадкою його потрібно загартовувати. Для цього горщик із розсадою приблизно за два тижні до процедури час від часу виносять на вулицю, щоразу збільшуючи термін його перебування на свіжому повітрі.

Садять баклажани на грядці переважно гребеневим методом. Оптимальна схема — це ширина міжрядь 60-70 см, а відстань між рослинами — близько 25-30 см. Під час посадки варто добре зволожити грунт.

Поради щодо догляду за баклажанами

При догляді за баклажанами рекомендовано дотримуватись наступних правил.

  • Проведіть три підгодівлі рослин. Першу — через 1, 5 тижні після висадки розсади у відкритий грунт, другу — через 1, 5 тижня після першої, і третю — коли почнуть завʼязуватись плоди. У якості добрив можна використовувати мінеральний комплекс, пташиний послід або гноївку.
  • Регулярно прорихлюйте землю та видаляйте бурʼяни. Особливо корисно робити це після дощу. Також баклажани буде добре підгорнути, адже це позитивно впливає на ріст кореневої системи.
  • Полив має бути помірним. Для нього обовʼязково використовуйте теплу воду, нагріту сонцем.

  • Регулярно оглядаєте рослину на предмет захворювань та шкідників. При появі тривожних симптомів, проведіть обробку.

Слідуючи цим правилам, в липні-серпні ви побачите перші плоди своєї праці та зможете поласувати власноруч вирощеними “синенькими”.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner