Картопля гниє у погребі. Як цьому запобігти?
Якщо ви уже зібрали картоплю, вам варто подбати про те, щоб вона зберігалась у належних умовах аж до наступної весни. Справа в тому, що дуже часто вона чорніє, гниє та псується. Іноді ця проблема настільки масова, що вражає значну частину врожаю, тому до неї потрібно ставитись серйозно. Насамперед варто зʼясувати, чому ж виникають подібні явища, а після цього подбати про правильне облаштування підвалу чи іншого місця, у якому ви плануєте зберігати картоплю.
Через які причина псується картопля?
До гниття картоплі можуть призвести різні фактори. Найчастіше це трапляється, якщо ви збираєте урожай в дощову погоду та, не просушивши його, відправляєте у погріб. Також несприятливим фактором вважається занадто рання або ж, навпаки, занадто пізня копка. Але основна проблема, через яку гниє картопля, — це, звичайно ж, різноманітні захворювання.
Фітофтороз
Цю хворобу викликають грибки. Вона характеризується наявністю сіро-бурих плям як зовні, так і всередині. Фітофтороз може вразити бульби на різних етапах розвитку, але, на щастя, після збору врожаю він не передається від однієї картоплини до іншої. Щоб попередити захворювання та зупинити його розвиток, викопуйте картоплю тільки у суху та сонячну погоду. Слідкуйте, щоб у приміщенні, де вона буде зберігатись була низька вологість та температура не вище 2-3 градусів.
Суха фузаріозна гниль
Ця хвороба проявляє себе у вигляді темних плямок на поверхні, які з часом зморщуються та зсихаються, а на їх місця утворюються пустоти. Суха фузаріозна гниль часто виникає в результаті фізичних пошкоджень картоплі, тому такі бульби варто відбраковувати.
Мокра бактеріальна гниль
Винуватцем цієї хвороби є неправильне зберігання: висока температура, надмірна вологість, присутність пошкоджених картоплин. Вражені гнильною бактерією плоди темніють, потім покриваються слизом і поступово перетворюються в кашоподібний стан. Гниття супроводжується неприємним запахом. Таку картоплю потрібно чим швидше забрати з погреба, інакше гниль розповсюдиться на весь урожай.
Чорна парша
Її легко впізнати по опуклим склероціям чорного кольору, які зʼявляються на поверхні картоплі та легко відділяються нігтем. Хвороба не надто впливає на смак і не поширюється при зберіганні, але при посадці на наступний рік може заразити весь майбутній урожай.
Найчастіше чорна парша виникає, якщо збирати картоплю пізно, коли вже холодно та сиро. У випадку появи хвороби, заражені бульби потрібно прибрати, а решту урожаю обробити безпечним фунгіцидом.
Як захистити урожай картоплі?
Чимало грибків та представників іншої патогенної хвороби живуть у приміщенні довгий час. Тому після того, як ви забрали весь урожай, у погребі важливо провести дезінфекцію. Найпростіший варіант — це зробити побілку розчином вапна, додавши в нього трохи мідного купоросу. Ящики також варто помити та просушити. Для цього найкраще використовувати не звичайну воду, а розчин марганцівки.
Також необхідно перевірити, чи є у погребі нормальна вентиляція. Адже застій повітря теж сприяє розвитку хвороб. Небезпеку становить і підвищена вологість. Тому якщо ви помітили на стелі чи стінах погребу крапельки води, то поставте там відро із негашеним вапном. Це трохи знизить рівень вологості повітря.
Перед тим, як помістити картоплю у погріб, її потрібно перебрати та просушити. Не варто зберігати бульбу у мішках. Краще нехай вона лежить у ящиках або спеціальних настилах, але шаром не більше 1 м.
Якщо ж в процесі зберігання ви помітили, що на картоплі почала зʼявлятись цвіль, вам потрібно перебрати її, продезінфікувати та добре просушити. Також дезінфекцію слід провести і у самому погребі. Завдяки цьому ви зможете зберегти урожай.
- Проаналізуємо, як виростити лайм у себе на підвіконні. Розкажемо, які особливості лайма, як вирощувати лайм з насіння, відводка та живця, а також, які нюанси догляду за лаймом в домашніх умовах.
- Розкажемо, який грунт краще підійде для гортензій. Розглянемо, які основні вимоги до грунту для посадки гортензій, чому для гортензії важливо підкислювати грунт, а також, які готові субстрати краще використовувати для вирощування гортензій.