Поради щодо вирощування артишоку в Україні та особливості
Артишок для нашої країни — це доволі екзотичний овоч. Проте у Середземноморʼї, звідки він до нас потрапив, його культивують протягом багатьох століть. Сьогодні, незважаючи на більш холодний клімат, успішно вирощувати його можна і у нас. Головне — знати деякі секрети та особливості цієї рослини.
Чим корисний артишок?
Артишок — це дуже цінний дієтичний продукт, який принесе користь усім людям, а особливо — літнім людям та дітям. Його головна особливість — це високий вміст інуліну, який вважається природним замінником цукру та вуглеводів при цукровому діабеті.
У складі артишоку, окрім інуліну, є також багато інших корисних речовин. Мова йде про білки, вітаміни С, В1, В2, натрій, калій, магній так ін. В складі присутня також і такий унікальний компонент, як цинарин. Він незамінний при атеросклерозі та дуже помічний при отруєнні алкалоїдами. Крім того, цинарин має виражену сечогінну дію.
Калорійність артишоку становить всього 47 кКал. Тому вживати його буде корисно людям із зайвою вагою та ожирінням. Крім того, він нормалізує ліпідний обмін та допоможе схуднути.
Як правильно вирощувати артишок у нашому кліматі?
Оскільки наші українські зими занадто холодні для артишоку, його у нас частіше за все вирощують як однорічник. А щоб він встиг повністю дозріти за сезон, потрібно заготувати наперед розсаду.
Посів насіння найкраще проводити в кінці лютого або на початку березня. При цьому висадку у відкритий грунт найкраще робити у другій половині травня. Дуже важливо добре удобрити грядку перед цим, використовуючи компост чи перегній, адже артишок віддає перевагу родючій землі. Також зверніть увагу на освітленість ділянки.
Для гарного урожаю артишоку потрібно зростати на сонячній відкритій місцині. Крім того, йому потрібно багато місця, адже сама рослина має досить великі габарити. Садити артишок краще під агроплівку. Вона захистить рослини від бурʼянів. Також варто подбати та про систему автоматичного поливу.
Квіткові бутони на кущиках артишоку, починають зʼявлятись приблизно в кінці літа. Саме вони цікавлять господарів, оскільки є тією частиною рослини, яка вживається у їжу. Зрізати їх потрібно, коли сам бутон ще досить тугий, а пелюстки не розкрились. При цьому слід бути дуже акуратним, адже артишок дуже колючий.
Коли настають перші заморозки надземна частина артишоку, як правило відмирає. Коріння в принципі може зберегтись, але тільки якщо не буде сильного морозу.
Щоб підвищити його шанси на виживання, ви можете замульчувати землю довкола артишоку. Важливо, що шар мульчі був досить товстим — 15-20 см, інакше корінь може примерзнути. Якщо вам вдасться зберегти кореневу систему цієї рослини, то вона на наступний сезон виросте ще міцнішою та порадує кращим урожаєм. Також на зиму корінь артишоку можна викопати та зберігати у підвалі, а на наступний рік знову посадити.
Як вживати артишок у їжу?
Хоч самі кущики артишоку доволі великі, проте їстівною є зовсім незначна частина цієї рослини. Мова йде про серцевину або квітколоже. Також вживати у їжу можна й ту частину листя, яка зʼєднана із серцевиною. Стебла самі по собі жорсткі, але якщо із них вирізати серединку, то вона теж буде придатна у їжу, бо на смак вона дуже схожа на серцевину бутона.
Готувати артишок можна по-різному: смажити, варити, запікати, тушкувати, фарширувати, готувати на пару. Смакує він і у свіжому вигляді, наприклад, якщо його порізати дрібними пластинами та додати у салат. Зберігається цей овоч в холодильнику близько 10 днів. Якщо ж ви хочете ласувати ним довше, то можете його законсервувати.
- Розкажемо, які природні ліки з алое можна зробити в домашніх умовах? Розглянемо, яке саме алое слід використовувати для домашніх рецептів, як доглядати за шкірою обличчя з використанням алое, а також, як доглядати за тілом та волоссям, використовуючи алое.
- Розглянемо, що таке малино-полуниця та як її вирощувати. Розкажемо, як виглядає малино-полуниця та в чому її перевага, як посадити малино-полуницю, а також, як правильно доглядати за малино-полуницею.