Що робити, якщо перець та баклажани не встигли дозріти?

В ідеалі повне дозрівання болгарського перцю та баклажанів повинне відбуватися безпосередньо на самих кущах. Проте іноді через певні погодні умови або занадто пізню посадку овочі не встигають дозріти. Через подібну проблему господарі часто втрачають суттєву частину урожаю, адже зелені овочі просто згнивають. Насправді недозрілі перці та баклажани можна врятувати. Достатньо створити для них правильні умови, завдяки яким вони зможуть дозріти.
Коли потрібно зібрати баклажани і перці, навіть якщо вони не встигли дозріти?
Передчасно зривати баклажани і перці не слід, навіть якщо вам здається, що умови на вулиці не надто сприятливі. Для того, щоб передчасно збирати урожай, повинна бути основна умова — температура повітря в нічний час повинна опуститись до +5 градусів. Причому це зниження має носити не тимчасовий чи разовий характер, а постійний. Також потрібно пам'ятати, що якщо на вулиці похолодало, і ви змушені збирати завчасно урожай, то для дозрівання підходять тільки великі плоди. Дрібні овочі краще використати для салату чи закруток. Зокрема, зелений болгарський перець добре смакує навіть у такому недостиглому вигляді.
Дозрівання баклажанів та перців у штучних умовах може бути й корисним. Зокрема, це стосується насіннєвого матеріалу, зібраного у таких овочів. Таке насіння має високий процент схожості, а також проростає значно швидше.
Як прискорити дозрівання перців та баклажанів?
Перш за все овочі потрібно правильно зібрати. Робити це потрібно по можливості у суху та погожу днину. Після того, як ви зірвали нестиглі перці та баклажани, обов'язково протріть їх насухо тканиною. Після цього овочі складають у ящик чи іншу ємність. Головна вимога до неї — це хороша вентиляція, тобто бажано, щоб це був пластиковий чи дерев'яний ящик з отворами. Він теж має бути чистим та сухим.
Поскладані у ящик овочі потрібно віднести у темне приміщення. Дуже важливо, щоб температура у ньому становила +10-12 градусів, а вологість знаходилась на рівні 80-90 %. Перебуваючи в описаних умовах баклажани та перці дозрівають здебільшого уже за місяць.
Якщо ж вам здається, що місяць — це занадто багато, то вказаний термін можна скоротити майже вдвічі за допомогою одного нехитрого лайфхаку. Він полягає у тому, що між баклажани та перцями потрібно розкласти стиглі банани чи яблука. Ці фрукти у досить великій кількості виділяють етилен, і саме ця речовина значно прискорює дозрівання інших овочів та фруктів. Цікаво, що саме через описану причину яблука взимку рекомендують зберігати окремо, адже перебуваючи з ними в одному приміщенні картопля, буряк, морква та інші "мешканці" погребу псуються набагато швидше.
Іншим, не менш ефективним способом прискорити дозрівання баклажанів та перців, є той же метод, який використовується зазвичай для помідорів. Овочі потрібно розмістити на фользі, розстеленій на підвіконні, і залишити так, поки вони повністю не достигнуть.
Хоча методи дозрівання є справді досить ефективними, все ж зловживати ним не варто. Адже якість плодів все ж погіршується, а кількість вітамінів та корисних елементів у їх складі зменшується. Тому слідкуйте за термінами посадки овочів та ретельно перевіряйте, який саме сорт ви садите.
- Розглянемо, як правильно підібрати субстрат для розсади овочів, щоб уникнути витягування. Розкажемо, чому варто звернути увагу на субстрат при посадці розсади, чому вирощування в касетах захищає розсаду від витягування, а також, чи захистить підживлення розсади від її витягування.
- Проаналізуємо, як правильно підготувати грунт для посадки полуниці та ягід. Розкажемо, що краще обрати - звичайний торф чи професійний субстрат, які ємкості краще вибрати для посадки розсади полуниці, а також, надамо поради, як створити ідеальні умови для вирощування полуниці.