Квасимо капусту: Добірка смачних і перевірених рецептів
Капуста — справжня королева осіннього та зимового столу в українців. Її полюбляють і у свіжому вигляді, і в складі борщу чи інших страв. Крім того, дуже популярною є квашена капуста. Вона не тільки смачна, але й дуже корисна, оскільки містить велику кількість вітаміну С та позитивно впливає на мікробіом кишківника. Якщо ви плануєте готувати її самостійно, пропонуємо декілька смачних та перевірених рецептів.
Класичний рецепт квашеної капусти
Такий рецепт найбільш популярний. А ще досить простий, тому радимо спробувати.
- Зніміть кілька верхніх листків з капусти. Тонко її нашинкуйте.
- Очищену моркву натріть на великій тертці.
- Покладіть капусту і моркву у велику миску, трохи посоліть і акуратно перемішайте, не перетираючи овочі.
- Перекладіть суміш у глибоку посудину та щільно утрамбуйте дерев'яним товкачем, доки не виділиться сік. Накрийте тарілкою або диском і встановіть який-небудь тягарець зверху.
- Залиште для бродіння при кімнатній температурі. Через кожні два дні слід проколювати суміш дерев'яною паличкою, щоб випускати гази.
- Через тиждень капуста буде готова. Перекладіть її в банку і зберігайте в холодильнику.
Квашена капуста у банці
Якщо у вас дома нема великих ємностей для квашення капусти, ви можете використати для цього звичайні трилітрові банки.
- З качана зніміть верхні листки та викиньте їх. Тонко наріжте капусту ножем або натріть за допомогою спеціальної терки.
- Перекладіть нашатковану капусту в миску, щоб зручніше було перемішувати.
- Натріть моркву на великій тертці або тертці для корейської моркви.
- Змішайте капусту з морквою та добре примніть руками. Щільно утрамбуйте суміш у велику банку.
- Приготуйте розсіл, розчинивши 2 столові ложки солі в 1 літрі холодної кип'яченої води. Залийте ним капусту.
- Поставте банку на глибоку тарілку, щоб збирати зайвий розсіл. Прикрийте кришкою або марлею. Залиште на два дні, періодично протикаючи виделкою, щоб випускати гази.
- Злийте весь розсіл, додайте 1 ложку цукру, перемішайте і знову залийте капусту.
- Закрийте банку та залиште в холодильнику ще на один день.
Маринована капуста: швидкий рецепт
Поки капуста закваситься потрібно досить довго чекати. Якщо цей варіант не для вас, можете спробувати мариновану капусту швидкого приготування, їсти яку можна практично відразу.
- Нашаткуйте капусту.
- Очистіть моркву, натріть її на тертці та додайте до капусти.
- Болгарський перець очистіть від насіння, наріжте на дрібні шматочки й змішайте з іншими овочами.
- Приготуйте маринад: в каструлю налийте 500 мл води, додайте 100 г олії, 1 ст.л солі, 3-4 ст.л цукру, лавровий лист, запашний перець, насіння коріандру та роздавлені зубчики часнику. Доведіть до кипіння, додайте оцет, перемішайте та зніміть з вогню.
- Полийте овочі гарячим маринадом і обережно перемішайте, сильно не приминаючи капусту.
- Дайте настоятися на столі близько 15 хвилин.
- Перекладіть мариновану капусту в невеликі банки та зберігайте в прохолодному місці.
Обираємо капусту для квашення
Не вся капуста однакова для квашення. Щоб отримати справді смачну і хрустку квашену капусту, варто звернути увагу на сорт. Експерти радять брати виключно пізні сорти. Чому ж вони кращі? На це є декілька причин.
- Більше цукрів. Саме цукри є “паливом” для молочнокислих бактерій, які відповідають за процес квашення. В пізніх сортах капусти їх значно більше.
- Щільніша структура. Листя пізніх сортів більш щільні, тому капуста під час квашення не розм'якшується і залишається хрусткою.
- Світлий колір. Пізні сорти зберігають свій білий колір навіть після квашення, що робить капусту більш апетитною.
Серед найкращих сортів капусти для квашення можна виділити: Атрія F1, Агресор F1, Бірюза, Золтан F1, Лангедейкер Децема та Респект F1. Ці сорти відрізняються високим вмістом цукру, щільною структурою качана і відмінним смаком після квашення.
При виборі капусти потрібно звернути увагу на деякі моменти.
- Зовнішній вигляд. Качан має бути щільним, без пошкоджень і гнилі.
- Колір. Листя повинні бути світло-зеленого кольору.
- Свіжість. Капуста має бути свіжою, без ознак в'янення.
Не забувайте, що правильно обраний сорт капусти — це запорука успішного квашення і смачної закуски на зиму.
- Розглянемо, що таке малино-полуниця та як її вирощувати. Розкажемо, як виглядає малино-полуниця та в чому її перевага, як посадити малино-полуницю, а також, як правильно доглядати за малино-полуницею.
- Проаналізуємо, що потрібно враховувати при виборі контейнерів для вирощування овочів. Розкажемо, яким повинен бути контейнер для вирощування овочів, який матеріал та розмір контейнера краще вибрати, а також, де найкраще тримати контейнер з овочами.