Квасимо капусту: Добірка смачних і перевірених рецептів

Капуста — справжня королева осіннього та зимового столу в українців. Її полюбляють і у свіжому вигляді, і в складі борщу чи інших страв. Крім того, дуже популярною є квашена капуста. Вона не тільки смачна, але й дуже корисна, оскільки містить велику кількість вітаміну С та позитивно впливає на мікробіом кишківника. Якщо ви плануєте готувати її самостійно, пропонуємо декілька смачних та перевірених рецептів.
Класичний рецепт квашеної капусти
Такий рецепт найбільш популярний. А ще досить простий, тому радимо спробувати.
- Зніміть кілька верхніх листків з капусти. Тонко її нашинкуйте.
- Очищену моркву натріть на великій тертці.
- Покладіть капусту і моркву у велику миску, трохи посоліть і акуратно перемішайте, не перетираючи овочі.
- Перекладіть суміш у глибоку посудину та щільно утрамбуйте дерев'яним товкачем, доки не виділиться сік. Накрийте тарілкою або диском і встановіть який-небудь тягарець зверху.
- Залиште для бродіння при кімнатній температурі. Через кожні два дні слід проколювати суміш дерев'яною паличкою, щоб випускати гази.
- Через тиждень капуста буде готова. Перекладіть її в банку і зберігайте в холодильнику.
Квашена капуста у банці
Якщо у вас дома нема великих ємностей для квашення капусти, ви можете використати для цього звичайні трилітрові банки.
- З качана зніміть верхні листки та викиньте їх. Тонко наріжте капусту ножем або натріть за допомогою спеціальної терки.
- Перекладіть нашатковану капусту в миску, щоб зручніше було перемішувати.
- Натріть моркву на великій тертці або тертці для корейської моркви.
- Змішайте капусту з морквою та добре примніть руками. Щільно утрамбуйте суміш у велику банку.
- Приготуйте розсіл, розчинивши 2 столові ложки солі в 1 літрі холодної кип'яченої води. Залийте ним капусту.
- Поставте банку на глибоку тарілку, щоб збирати зайвий розсіл. Прикрийте кришкою або марлею. Залиште на два дні, періодично протикаючи виделкою, щоб випускати гази.
- Злийте весь розсіл, додайте 1 ложку цукру, перемішайте і знову залийте капусту.
- Закрийте банку та залиште в холодильнику ще на один день.
Маринована капуста: швидкий рецепт
Поки капуста закваситься потрібно досить довго чекати. Якщо цей варіант не для вас, можете спробувати мариновану капусту швидкого приготування, їсти яку можна практично відразу.
- Нашаткуйте капусту.
- Очистіть моркву, натріть її на тертці та додайте до капусти.
- Болгарський перець очистіть від насіння, наріжте на дрібні шматочки й змішайте з іншими овочами.
- Приготуйте маринад: в каструлю налийте 500 мл води, додайте 100 г олії, 1 ст.л солі, 3-4 ст.л цукру, лавровий лист, запашний перець, насіння коріандру та роздавлені зубчики часнику. Доведіть до кипіння, додайте оцет, перемішайте та зніміть з вогню.
- Полийте овочі гарячим маринадом і обережно перемішайте, сильно не приминаючи капусту.
- Дайте настоятися на столі близько 15 хвилин.
- Перекладіть мариновану капусту в невеликі банки та зберігайте в прохолодному місці.
Обираємо капусту для квашення
Не вся капуста однакова для квашення. Щоб отримати справді смачну і хрустку квашену капусту, варто звернути увагу на сорт. Експерти радять брати виключно пізні сорти. Чому ж вони кращі? На це є декілька причин.
- Більше цукрів. Саме цукри є “паливом” для молочнокислих бактерій, які відповідають за процес квашення. В пізніх сортах капусти їх значно більше.
- Щільніша структура. Листя пізніх сортів більш щільні, тому капуста під час квашення не розм'якшується і залишається хрусткою.
- Світлий колір. Пізні сорти зберігають свій білий колір навіть після квашення, що робить капусту більш апетитною.
Серед найкращих сортів капусти для квашення можна виділити: Атрія F1, Агресор F1, Бірюза, Золтан F1, Лангедейкер Децема та Респект F1. Ці сорти відрізняються високим вмістом цукру, щільною структурою качана і відмінним смаком після квашення.
При виборі капусти потрібно звернути увагу на деякі моменти.
- Зовнішній вигляд. Качан має бути щільним, без пошкоджень і гнилі.
- Колір. Листя повинні бути світло-зеленого кольору.
- Свіжість. Капуста має бути свіжою, без ознак в'янення.
Не забувайте, що правильно обраний сорт капусти — це запорука успішного квашення і смачної закуски на зиму.
- Розкажемо, що таке пестициди та як їх використовувати у сільському господарстві. Розглянемо, як класифікують пестициди за різними ознаками, які основні методи застосування пестицидів, а також, яких правил слід дотримуватись при роботі з пестицидами.
- Розглянемо, які особливості вирощування картоплі під агроволокном. Розкажемо, який сорт ранньої картоплі краще обрати, як підготувати картоплю до посадки, яке агроволокно для вирощування картоплі вибрати, як підготувати грунт та посадити ранню картоплю під агроволокно, а також, які особливості догляду за картоплею під агроволокном.