Топ-5 зелених весняних суперфудів

Весною зелень смакує по-особливому, адже містить чимало вітамінів, які там необхідні кожному після довгої зими. В пошуку зелених суперфудів не обовʼязково вибирати щось заморське. У нас є своя українська зелень, яку легко можна виростити у себе на присадибній ділянці або купити в найближчому магазину.
1. Черемша
Черемша — одна з перших весняних зелених рослин. Оскільки вона занесена до Червоної книги України, її збір у природі заборонений, проте вирощувати вдома цілком законне. Цю зелень називають українським суперфудом завдяки високому вмісту вітаміну С, ефірних олій і фітонцидів. Вона зміцнює імунітет, покращує травлення, роботу серця та щитоподібної залози. Черемша чудово поєднується з вершковим маслом: дрібно подрібнену зелень змішують із м’яким маслом, додають сіль і перець, формують брусок і заморожують.
2. Кропива
Молода кропива — ще один український суперфуд, що є справжнім джерелом вітамінів і корисних речовин. Вона містить вітаміни А, В, С, Е, К, мікро- та макроелементи, зокрема залізо, магній, кальцій і селен. Крім цього, кропива багата на органічні кислоти, флавоноїди та фітонутрієнти, які підтримують серцево-судинну систему, зміцнюють імунітет і покращують обмін речовин. Вітамін К у складі цієї рослини сприяє згортанню крові, а хлорофіл активізує процеси очищення організму й допомагає запобігти онкологічним захворюванням. Навесні, зокрема, варто приготувати легкий і корисний суп із кропивою.
3. Гичка редиски
Зелень редиски — справжнє джерело корисних речовин, які містяться в ній у ще більш концентрованому вигляді, ніж у коренеплодах. Вона багата на вітаміни А, С, К, РР, майже всю групу В, а також цінні органічні кислоти. У складі присутні магній, калій, кальцій, фосфор, залізо, йод, мідь і навіть гірчична олія. Завдяки своїм властивостям ця зелень діє як природний антибіотик, знищуючи шкідливі мікроорганізми, зміцнюючи імунітет та сприяючи регенерації тканин. Вона корисна при діабеті, ожирінні, атеросклерозі та навіть онкологічних захворюваннях. З бадилля можна приготувати ароматний песто — ідеальне доповнення до пасти чи хліба.
4. Мангольд
Мангольд — це не просто бурякове бадилля, а справжній суперфуд, адже він містить значно більше корисних речовин, ніж сам коренеплід. У його складі 13 потужних антиоксидантів, бузкова кислота, яка стабілізує рівень цукру в крові, а також фітонутрієнти, що сприяють виведенню токсинів. Вітаміни С і А зміцнюють імунітет, покращують стан шкіри та волосся, вітамін К — підтримує здоров’я кісток і нирок, а каротин нормалізує тиск і роботу травної системи. Окрім цього, мангольд багатий на вітаміни групи В, фолієву кислоту та важливі мікроелементи. З нього можна приготувати смачні голубці, замінивши ним капустяне листя.
5. Кульбаба
Кульбаби — це не лише символ весни, а й справжній природний суперфуд. Від кореня до квітів вони повністю їстівні й надзвичайно корисні. Із жовтих суцвіть варять варення та вино, коріння сушать для чаю, а молоду зелень додають у салати та гарячі страви. Ця рослина містить вітаміни A, C, K, E, групу B, а також залізо, кальцій і магній. Завдяки унікальному складу кульбаби підтримують здоров’я печінки, покращують травлення та зміцнюють імунітет. Радимо приготувати салат із яблуками та ніжним листям кульбаби — ідеальний гарнір до м’ясних страв. При цьому намагайтесь збирати рослини подалі від доріг, щоб отримати максимум користі.
- Проаналізуємо, що робити, якщо коренева гниль пошкодила кімнатні рослини. Розкажемо, як виглядає коренева гниль, які причини появи кореневої гнилі, як боротись з кореневою гниллю, а також, а також, як запобігти появі кореневої гнилі.
- Розглянемо, які особливості вирощування баклажанів у теплиці. Розкажемо, як підготувати теплицю до посадки баклажанів, чи важливим є вибір насіння та сорту баклажанів, а також, які правила посадки та догляду за баклажанами у теплиці.