Кавова гуща як добриво: для яких рослин?
Кавомани зустрічаються не тільки серед людей, але і серед представників флори. Залишки гущі після заварювання кави, як виявилося, представляють цінність для стану рослин. Щодня випивається близько 2 мільярдів чашок кави. Хтось любить розчинний, хто віддає перевагу натуральний.
У другому випадку обов'язково залишається макуха. Його прийнято вважати харчовим відходом. Чи це Так? Яку користь можна отримати з нікому непотрібних, здавалося б, залишків? Виявляється, не все так просто.
Корисні речовини, що містяться в кавовій гущі
Кава – натуральний продукт. У ньому переважають органічні речовини. А ось до їх складу обов'язково входять азот і фосфор. Ці елементи, що називаються макроелементами, необхідні для життєдіяльності живих організмів і рослин, у тому числі.
Завдяки азоту активно формуються пагони, листки набувають насичений зелений колір, що свідчить про достатній кількості хлорофілу. Він відповідає за використання сонячної енергії, повітряне живлення рослини.
Фосфор благотворно впливає на підземні частини рослини: кореневу систему, цибулини, кореневища, бульби. Рослини, які не відчувають потреби в сполуках фосфору, утворюють безліч бутонів, щедро і пишно цвітуть. У таких рослин достатньо енергії, щоб сформувати насіння і плоди, дозволити їм дозріти.
Рослини – ранимі створення. Їм важко доводиться в холодну пору року – мерзнуть. Калій підвищить холодо - і морозостійкість, допоможе їм перезимувати і порадувати господарів хорошим станом після зимівлі. Крім того, цей диво-елемент підвищує імунітет.
Знаходиться неподалік кальцій чисто по-сусідськи підтримує калій в його добрі наміри. Без нього сповільнюється розвиток листків, коренів, погіршується їх харчування.
Вже цей перелік елементів дозволяє вважати кавову гущу комплексним добривом. А адже вона містить ще й своєрідне паливо для енергетичних станцій – вуглеводи, мікроелементи (Fe, Mg, Cu та інші).
У макусі, що залишається після заварювання, ще присутні деякі вітаміни, необхідні рослинам.
Кава прийнято цінувати не тільки смакові якості, але і за аромат. Він створюється комбінацією понад 800 речовин. Якщо любителів кави цей аромат зачаровує і манить, то багатьох шкідників рослин зовсім навпаки – відлякує. Крім того, серед такого розмаїття речовин знайдеться пара-трійка отруйних.
Підвівши підсумки, можна зробити висновок: кавова гуща – це два в одному: і засіб для боротьби з шкідниками, і порівняно дешеве добриво. Якщо любитель кави до того ж ще й завзятий квітникар, тоді кошти, витрачені на придбання підбадьорливого напою він зможе компенсувати відмовою від купівлі добрив (часто неприємно пахнуть) для своїх зелених вихованців))
Кислотність дофе і кавовій гущі
Окремо варто розглянути питання про кислотності кави. Так, цей напій дійсно містить багато органічні кислоти, додають кислинку йому самому. Вона легко визначається навіть за смаком. Але, маючи гарну розчинність, ці речовини повністю йдуть із зерна під час приготування напою. Кава кислить, а решта кавова гуща позбавлена кислих сполук.
Тобто, залишок, що застосовується як добриво, абсолютно нейтральний рН дорівнює 7. Цього не можна випускати з виду. Адже значна кількість рослин потребує кислого грунту. Тоді, застосовуючи макуха з метою підгодівлі, потрібно поділитися з рослиною ще і скибочкою лимона. Тому переконання, що кавовий залишок застосовний тільки на лужних грунтах, невірно.
Пересадка рослин і кавова гуща
Пересадка – це стрес для рослини. Дбайливий квітникар прагне підтримати вихованця в цей нелегкий період їх існування. Перше, на що слід звернути увагу, це підготовка грунту. Ось тут-то і прийде на допомогу кавова гуща. Доданий у невеликій кількості в грунт, вона зробить субстрат більш пухким і повітропроникним. Коренева система рослини в такому грунті добре аеруються, отримує достатню кількість кисню, уникає застою води. Отже, добре приживаються.
Використовуючи залишки кави для поливу рослин, можна прогнати з'явилися шкідників. Надлишки кавовій гущі можна висушити і запастися нею запас як новоявленим і цінним добривом.
Макуху використовують при вирощуванні не лише кольорів, а й овочевих культур. Хороший результат спостерігається при підгодівлі моркви. Грядки обробляють гущею кави з метою поліпшення смакових якостей і прискорення дозрівання коренеплодів.
Які рослини можна підгодовувати кавовою гущею
Подвійний ефект має використання кавових відходів на квітниках. По-перше, з їх допомогою можна вдосконалити стан грунту, підкоригувати її складу. Якщо переслідувати цю мету, слід перемішати пісок і макуха і притрусити утворилася сумішшю грунт на ділянці як можна ближче до рослин. Якщо ж потрібно позбутися від шкідників, поступають наступним чином. Суху гущу закопують у грунт на невелику глибину, а для обробки самих рослин використовують суспензію з кавової гущі.
У розариях водний розчин гущі захистить кущі від навали равликів і мурах, а з'явився своєрідний аромат кави відвадить літаючих шкідників від бутонів. При систематичній обробці макуха накопичується на грунті, поступово даючи поживні і такі потрібні речовини коріння, сприяючи утворенню базальних пагонів і розгалуженню куща.
Внесення кавового добрива в грунт дозволить прискорити і продовжити терміни цвітіння цибулинних і кореневищних рослин. Тюльпани, півонії, хости і лілії швидше розкриють свої бутони і довше не впустять квіти. Ще один ефект такого виду підживлення рослин – насиченість і яскравість кольору бутонів та листя. Кавову гущу застосовують для захисту бульб і цибулин від подъедания слимаками.
Підготовка кавовій гущі
У зимовий час, як правило, попит відстає від пропозиції: для підживлення вазонних рослин використовують значно менше місця, ніж споживається меленої кави в холод і сльоту. Не пропадати ж добру – її заготовляють про запас. Що залишився макуха ретельно висушують на пористому папері. Волога повинна піти повністю. Висушений макуха поміщається в банку з кришкою і зберігається в темному місці. Якщо цією справою зайнятися вчасно, до сезону весняно-польових робіт буде готова достатня кількість добрива.
З метою підгодівлі і захисту рослин не можна застосовувати розчинний і не заварений мелену каву.
Способи застосування кавовій гущі
Як вже говорилося, насичений кавовий аромат здатний грунтовно зіпсувати життя шкідників і экзопаразитам, змушуючи їх покинути притулок, тобто, організм господаря. Це поширюється і на бліх. Гуща, що залишилася після заварювання кави і ретельно втерта в чисто вимиту вологу шерсть домашнього волохатого улюбленця позбавить його від паразитів цього ряду.
Завдяки своєму аромату, кавова гуща справляється з функцією освіжувача повітря. Її можна додати в вазон з квітами. Її можна перетворити у вдалий елемент декору, оригінальний природний наповнювач. Мішечки, вази, миски, наповнені кавовою гущею, доцільно розмістити у ванній кімнаті, туалеті або вітальні.
Кофеїн відомий як речовина, що стимулює кровообіг і здатне рятувати організм від зайвої рідини. Такі здатності речовини помітили косметологи. Вони радять застосовувати залишки кави для боротьби з целюлітом.
Кавова гуща має досить грубу структуру. Її можна використовувати як абразив. Якщо слідувати принципу: «У господарстві все знадобиться», кращого засобу для миття посуду не знайти. Бруд, залишки їжі від каструль і сковорідок відтирає добре, ароматна, нешкідлива і для людей, і для довкілля. Економічна вигода очевидна. Чому б не використовувати її замість кальцинованої соди і миючих засобів?
Кавовою гущею, втертой в шкіру голови, активізують мікроциркуляцію крові в цій частині тіла. Це поліпшить харчування волосяних цибулин, зміцнить коріння волосся, додасть волоссю більш здоровий вигляд, благотворно впливає на темпи їх зростання.
Компостування кавовій гущі
Дуже просто вирішується проблема утилізації залишків кави. Вони викидаються в звичайну компостну купу. Там же знайдуть своє пристановище і використані паперові фільтри для кави. Якщо Вас мучать сумніви щодо кислотності цих залишків, для спокою промийте зайвий раз макуха водою. Через рік-два ці відходи перетворяться в високоякісне органічне добриво і рослини будуть вдячні вам за підгодівлю. Рекомендуємо звернути увагу ⏩ на добриво Osmocote Bloom для підживлення кімнатних рослин.
Чим корисна кавова гуща для грунту
Корисні речовини. Кавовий напій – це своєрідний скарб для городників і квітникарів. Вони на власному досвіді переконалися, як необхідно в ґрунті присутність корисних і поживних речовин у правильному поєднанні. Одночасне наявність сполук азоту і фосфору, а також магнію і кальцію в кавовій гущі підводить до висновку, що це комплексне органічне добриво.
Аерація. Важливою умовою підвищення родючості ґрунту є поліпшення її структури і повітропроникності. Кавова гуща виступає натуральним розпушувачем землі, перешкоджає її злежування. У такому субстраті коренева система не страждає від нестачі кисню, не задихається, просто кажучи.
Відлякування комах. Кавова гуща – суміш багатофункціональна. Крім іншого, вона є реппелентом природного походження. Деякі комахи на дух не переносять її запах.
Підвищення кислотності. Традиційно вважають, що кавова гуща має рН трохи нижче нейтрального. Існує думка, що кавову гущу люблять рослини, що віддають переваги кислим грунтам, наприклад, хвойні. Нею «вирівнюють» лужні грунти. Але в світлі досліджень останніх років встановлено, що в процесі заварювання вся кислинка переходить в розчин, підвищуючи рН макухи до нейтрального.
Важливі моменти при застосуванні кавовій гущі в якості підгодівлі
Різні сорти кави дещо відрізняються вмістом речовин, що визначають їх кислотність. У першу чергу це стосується кавових зерняток. Застосовувати їх відразу після помелу, тобто, не заварюючи, потрібно з куди більшою обережністю: вони дійсно сподобаються не всім рослинам, тільки ацидофилам, наприклад, примул, ирисам, пеларгониям, ліліям.
Застосування кавовій гущі в якості добрива не зможе повністю виключити на тривалий час підживлення рослин загальноприйнятими препаратами.
Кавова гуща в городі
Городники-ентузіасти та експериментатори, вирощуючи коренеплоди, застосовують суміш кавовій гущі і води для поливу грядок. Консистенцію кожен підбирає самостійно, виходячи зі свого досвіду і пристосування для поливу. Природно, краще всього використовувати лійку.
Після поливу цієї суспензією обов'язково повинен послідувати полив чистою водою. Таким чином домагаються повільного, поступового вивільнення поживних речовин, зокрема азоту, і рівномірного засвоєння їх рослинами. Одночасно досягається ще одна мета – захист від шкідників. Отже, вбиваємо двох зайців відразу.
За своїм складом кавова гуща здатна підвищити врожайність овочевих культур, утворюють коренеплоди, наприклад, моркви та редиски. Багато городники рекомендують наступне. Насіння зазначених культур перемішують з сухою використаної кавовою гущею і тільки потім висівають на грядку. Залишається радіти швидкому активному росту і розвитку рослин, а також щедрого врожаю.
- Проаналізуємо, як виростити лайм у себе на підвіконні. Розкажемо, які особливості лайма, як вирощувати лайм з насіння, відводка та живця, а також, які нюанси догляду за лаймом в домашніх умовах.
- Розкажемо, який грунт краще підійде для гортензій. Розглянемо, які основні вимоги до грунту для посадки гортензій, чому для гортензії важливо підкислювати грунт, а також, які готові субстрати краще використовувати для вирощування гортензій.